Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας

Το έτος 1961 ξεκίνησαν από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, στο οποίο έζησε τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια της ζωής του ο Διονύσιος Σολωμός, όπου και πέθανε. Το κτήριο είχε καταστραφεί με τους πρώτους ιταλικούς βομβαρδισμούς του έτους 1941. Τα σχέδια και τις μελέτες για την ανοικοδόμηση και διαρρύθμιση του κτηρίου προσέφεραν αφιλοκερδώς οι πολιτικοί μηχανικοί Γεώργιος Λινάρδος και Ρένος Παϊπέτης και ο Αρχιτέκτων Ιωάννης Κόλλας.

Τη βάση του Μουσείου Σολωμού αποτέλεσε για πολλά χρόνια το υλικό-φωτογραφικό κυρίως- το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Octave Merlier στην έκθεση την οποίαν είχε ο ίδιος οργανώσει το 1957 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.

 

Διονύσιος Σολωμός, ποιητής
Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798, τον μήνα Απρίλιο.  Ο πρώτος σταθμός του μικρού Διονυσίου και του κηδεμόνα του Σάντο Ρόσι θα είναι η Βενετία. Ο Διονύσιος πηγαίνει στην Κρεμόνα, για να βρίσκεται κοντά στον Ρόσι, και παρακολουθεί το Λύκειο της πόλης, από το οποίο θα αποφοιτήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του 1815.

Το 1818 ο Διονύσιος Σολωμός επιστρέφει στη Ζάκυνθο. Τα χρόνια της Ζακύνθου, από το 1818 ως το 1828, δείχνουν την έντονη κινητικότητα του νεαρού Σολωμού, κινητικότητα συγγραφική αλλά και εκδοτική.
 
Στα τέλη του έτους 1828 ο Διονύσιος Σολωμός εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Ο Έζησε στην Κέρκυρα για είκοσι οκτώ χρόνια, χωρίς να μετακινηθεί προς την Ελλάδα ή προς την Ευρώπη. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, μετά τις μεγάλες (οικογενειακές) δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει, ο ποιητής λέγεται ότι ζει περισσότερο απομονωμένος από πριν. Το φθινόπωρο του 1851 ο Σολωμός θα πάθει την πρώτη εγκεφαλική συμφόρηση, η οποία θα σημάνει την αρχή του τέλους. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο εγκεφαλικά (το 1854 και το 1856) και το τρίτο θα είναι μοιραίο: ο Σολωμός θα πεθάνει το Σάββατο 9/21 Φεβρουαρίου του 1857.
 
 
Κωνσταντίνος Θεοτόκηςσυγγραφέας και μεταφραστής.
 
  • Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι κα. Όλια Ντακογιάννη, Μουσειολόγος και Εικονογράφος, και ο κ. Κώστας Σουέρεφ, τ. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Συγγραφέας.

 

[Πηγή: https://zakynthos-museumsolomos.gr]