Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, Ζάκυνθος

Το Μουσείο βρίσκεται στη Ζάκυνθο, στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, το οποίο από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φιλοξενεί τα οστά τoυ εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του.

Διονύσιος Σολωμός, ποιητής
Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798, τον μήνα Απρίλιο.  Ο πρώτος σταθμός του μικρού Διονυσίου και του κηδεμόνα του Σάντο Ρόσι θα είναι η Βενετία. Ο Διονύσιος πηγαίνει στην Κρεμόνα, για να βρίσκεται κοντά στον Ρόσι, και παρακολουθεί το Λύκειο της πόλης, από το οποίο θα αποφοιτήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του 1815.

Το 1818 ο Διονύσιος Σολωμός επιστρέφει στη Ζάκυνθο. Τα χρόνια της Ζακύνθου, από το 1818 ως το 1828, δείχνουν την έντονη κινητικότητα του νεαρού Σολωμού, κινητικότητα συγγραφική αλλά και εκδοτική.
 
Στα τέλη του έτους 1828 ο Διονύσιος Σολωμός εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Ο Έζησε στην Κέρκυρα για είκοσι οκτώ χρόνια, χωρίς να μετακινηθεί προς την Ελλάδα ή προς την Ευρώπη. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, μετά τις μεγάλες (οικογενειακές) δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει, ο ποιητής λέγεται ότι ζει περισσότερο απομονωμένος από πριν. Το φθινόπωρο του 1851 ο Σολωμός θα πάθει την πρώτη εγκεφαλική συμφόρηση, η οποία θα σημάνει την αρχή του τέλους. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο εγκεφαλικά (το 1854 και το 1856) και το τρίτο θα είναι μοιραίο: ο Σολωμός θα πεθάνει το Σάββατο 9/21 Φεβρουαρίου του 1857.
 

Ανδρέας Κάλβος, ποιητής
Ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1792 από το Νικόλαο και την Ανδριανή, το γένος Ρουκάνη. Το 1813 ο Κάλβος γνωρίζεται με τον Φώσκολο στη Φλωρεντία και η ζωή του αλλάζει. Κοντά στο Φώσκολο εργάζεται μ’ ενθουσιασμό και ζέση. Έγραψε δύο τραγωδίες με τίτλο «Θηραμένης» και «Δαναΐδες», που αποτελούν και τα μόνα θεατρικά έργα του.

Ο Κάλβος ξεκίνησε να δίνει μαθήματα Ιταλικής και Ελληνικής γλώσσας. Κατά την επιστροφή του, προτού φτάσει στο Ναύπλιο, πέρασε από τη Μήλο και την Ύδρα, από όπου έγραψε ανταποκρίσεις προς το γαλλικό περιοδικό “Revue Encyclopédique”.  Στο Ναύπλιο απογοητεύεται από τις διχόνοιες της επανάστασης και πηγαίνει στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1826. Εκεί αποκτά φήμη ως διαννοούμενος και λόγιος και η «Ιόνιος Ακαδημία» του απένειμε τον «διδακτορικόν βαθμόν της Φιλισοφίας» και το δάφνινο στεφάνι, τιμές τις οποίες είχε προσφέρει μόνο σε διακεκριμένους λόγιους της εποχής. Φαίνεται πάντως ότι από το 1840 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία και στο Γυμνάσιο Ιταλική Φιλολογία. Στις 24 Ιανουαρίου 1841, ο Κάλβος διαδέχτηκε τον Φραγκίσκο Οριόλη στη θέση του διευθυντή του Ιονίου Γυμνασίου.

Σε ηλικία 60 χρόνων πηγαίνει στο Louth του Linconshire και ανοίγει ένα ανώτερο παρθεναγωγείο, όπου ο ίδιος δίδασκε μαθηματικά και ξένες γλώσσες.Το Νοέμβριο του 1869 πεθαίνει και θάβεται στο νεκροταφείο του Keddington.

 

[Πηγή: https://zakynthos-museumsolomos.gr]